Vegetarische gerechten uit de Aziatische en Mexicaanse keuken, met uitstapjes naar het Midden Oosten
dinsdag 26 november 2013
Koreaanse gebakken tofu met een pittige saus
Tofu heeft van zichzelf amper smaak, maar deze versie valt bij ons zeer ín de smaak. Lekker met roergebakken mie.
1 pak stevige tofu
neutrale olie (bijv. arachide-olie)
2 el sojasaus
2 tl chilivlokken (of naar smaak)
2 tl suiker (of honing)
2 lente-ui
2 teentjes knoflook
2 tl sesamolie
2 el geroosterd sesamzaad
Zelf geef ik de voorkeur aan tofu in de blauwe verpakking in de supermarkt; het eigen merk van AH vind ik niets, zeker niet als je het invriest: het valt dan helemaal uit elkaar.
Maar het liefst ga ik naar Amazing Oriental, een Aziatische supermarktketen met diverse vestigingen in het het land. Daar kun je 'firm tofu' kopen, die gelijk voor gebruik gereed is.
Anders is het het makkelijkst om de tofu in te vriezen en daarna in de koelkast laten ontdooien. Water weggieten, evt. nog even stevig aandrukken.
Snij dan het blok in de lengte door de helft en daarna in plakjes van ca. 0,5 cm.
Breng wat goed gezouten water aan de kook en giet deze over de plakjes. Laat ze zo'n 15 minuten staan en giet dan af. Een extra handeling, maar dat verbetert de korst enorm.
Dep de tofu goed af, maak ze zo droog mogelijk.
Doe een flinke laag olie in een koekenpan en verhit op hoog vuur.
Doe er dan een deel van de tofu in: niet alles tegelijk want dan zakt de olie teveel in temperatuur. Zorg dat de tofu naast elkaar ligt, met genoeg ruimte ertussen.
Wanneer de onderkant bruin is, draai ze dan om en bak de andere kant. Haal de tofu met de schuimspaan voorzichtig uit de olie en leg ze op een met keukenpapier bedekt bord.
Bak de overige tofu op dezelfde wijze totdat alles gedaan is.
Maak ondertussen de saus.
Hak de knoflook fijn, snij de lente-ui in dunne ringetjes.
Mix met de sojasaus, chilivlokken, suiker en sesamolie.
Schep een beetje saus op ieder plakje gebakken tofu en besprenkel het met het geroosterde sesamzaad.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten