Vegetarische gerechten uit de Aziatische en Mexicaanse keuken, met uitstapjes naar het Midden Oosten
dinsdag 19 november 2013
Tomaten-vijgensoep.
Een recept uit het kookboek Moro East van Samantha en Samuel Clark (van het bekende restaurant Moro in Londen). Een tomatensoep die verrassend anders van smaak is, zoet én hartig, maar door de komijn ook 'aards'.
Het is een recept voor 4 personen, maar wij hebben het met z'n tweeën met wat geroosterd pita-brood als hoofdmaaltijd gegeten. Het restant smaakte de volgende dag zo mogelijk nóg lekkerder!
6 el olijfolie
1 ui
1 groene paprika
3 teentjes knoflook
2 ½ tl komijnzaad
1 blik gepelde tomaten
100 gr gedroogde vijgen
1 kilo rijpe tomaten
4-6 rijpe verse vijgen (afhankelijk van de grootte)
Snipper de ui, snij de paprika in stukjes en hak de knoflook.
Snij de tomaten uit blik in stukjes, evenals de gedroogde vijgen.
Rooster het komijnzaad tot deze begint te geuren, stamp dan grof in de vijzel.
Verhit de olie in een soeppan en fruit ui en paprika zo'n 15 minuten tot ze zacht zijn. Roer regelmatig. Fruit de knoflook nog even mee tot deze goudbruin is.
Bak ⅔ van de komijn nog een minuutje mee.
Voeg de gepelde tomaten met het spa en de gedroogde vijgen toe, laat 50-60 minuten zo zacht mogelijk stoven. Roer regelmatig.
Snij ondertussen de rijpe tomaten in stukken en voeg deze aan de soep toe; laat nog een kwartiertje stoven tot ze zacht zijn.
Pureer alles glad met de staafmixer en voeg eventueel nog water toe zodat het een dikke, maar nog wel vloeibare soep wordt.
Maak op smaak met zout en versgemalen peper (en zonodig wat suiker).
Snij de verse vijgen ieder in 6 partjes.
Leg een aantal partjes in de soepkom, doe de soep erop en garneer tot slot met nog een paar partjes vijgen, de rest van de komijn en een straaltje extra vergine olijfolie.
GEROOSTERDE PITA-BROOD MET ZA'ATAR
Bij de soep maakte ik deze hapjes; weer eens wat anders dan een stukje stokbrood.
Za'atar is te koop bij de Turkse supermarkt en is een mengsel dat bestaat uit een tijm-achtig kruid, sesamzaad en sumac (een zure bes).
4 pitabroodjes
olijfolie
za'atar
Zet de ovengrill aan.
Snij de broodjes overlangs door midden zodat je 8 ronde schijven heb. Snij deze ieder weer in 4 parten.
Leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat, met de snijkant naar boven.
Druppel er wat olijfolie op en bestrooi met de za'atar.
Zet onder de grill tot ze goudbruin en knapperig zijn (let op: dit kan snel gaan!)
SYRISCH BLADERDEEGHAPJE
Ik maakte de soep later nog een keer, nu voor 4 personen. Naast bovenstaand pita-brood maakte ik er dit ook nog bij.
6 plakjes bladerdeeg
1 grote rijpe tomaat
1 el olijfolie
za'atar
Verwarm de oven voor op 200º C.
Laat het bladerdeeg ontdooien en leg steeds 2 plakjes op elkaar.
Snij de tomaat in vieren en verwijder zaad en zaadlijst. Snij dan het vruchtvlees in piepkleine stukjes.
Vermeng deze met de olijfolie en de za'atar.
Verdeel het mengsel over het bladerdeeg en rol ze dan op, zodat de tomaat als een spiraal aan de binnenkant komt te zitten.
Snij de rollen in plakken van ca. 1 cm en leg deze plat op een met bakpapier bekleedde bakplaat.
Bak in 15-20 minuten tot ze goudbruin zijn.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten