maandag 16 december 2013

Mexicaanse mais fundido



Een zeer smakelijke dip. Lekker voor bij de borrel met vrienden, al dan niet voor de buis, maar wij aten het gewoon als avondmaaltijd. Oempf!

De fondue moet uiteraard wel warm gehouden worden anders wordt de kaas weer hard. Heb je zo'n kaasfondue-pan, dan kan je die daar goed voor gebruiken. Wij hebben zoiets niet, en omdat we toch maar met z'n tweeën waren, zette ik de koekenpan gewoon op een rechaud.

1 blik mais, uitgelekt (iets laten drogen)
1 el boter
1 el olijfolie
1 kleine ui, fijngehakt
1-2 el jalapeño uit een pot, grof gehakt (ik gebruikte er 2)
2 rijpe tomaten, van zaad ontdaan, in grove stukken gesneden
1 grote teen knoflook, fijngehakt
75 ml tequila (optioneel)
1 bol mozarella (evt light) in kleine stukjes
1 zakje gerapte kaas
vers korianderblad, fijngehakt
tortillachips

Boter in een stevige koekenpan laten smelten, mais kort bakken zodat ze bruin kleuren. Uit de pan scheppen en apart houden.

Olijfolie bij de boter doen en heet laten worden. Ui, jalapeño en tomaat toevoegen en 5-7 minuten zachtjes laten bakken tot de ui zacht en gaar is. Knoflook toevoegen en een minuutje mee bakken. Mais terug in de pan doen en opwarmen.

Wanneer je tequila gebruikt, deze toevoegen en aansteken (zet de afzuigkap uit!) en laten inkoken tot vrijwel al het vocht verdwenen is. Tequila is niet echt noodzakelijk, maar geeft wel een nèt een even anders, ietwat rokerig smaakje.

De kazen in gedeelten toevoegen en blijven roeren tot alles gesmolten is. Je kunt nog wat water of tequila toevoegen wanneer je het te weinig smeuïg vindt.

Bestrooi met korianderblad en dien onmiddellijk op met tortillachips.



VARIATIES
Ipv tomaten kun je ook paprika of champignons gebruiken.
Verse chilipepers kunnen de jalapeño evt vervangen.
Schenk je Mexicaans bier bij de fundida, dan kun je deze ipv de tequila gebruiken (dan niet aansteken, alleen laten inkoken)
Vrijwel alle kaassoorten kunnen naar eigen smaak gebruikt worden, mits ze goed smelten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten