woensdag 1 januari 2014

Romige paddestoelen in bladerdeeg


Een waardeloze foto voor een maaltijd die zo lekker is. Hopelijk weten de ingrediënten je beter te verleiden ....

Een recept voor 4 personen: 2 stuks koel ik na het bakken goed af en om ze daarna in te vriezen. Na ontdooien gewoon weer even in de oven door en door verwarmen. 

4 portobello's 
4 el olijfolie
1 teentje knoflook, fijn gehakt
400 gr spinazie
zout
peper
wat bloem om het aanrecht te bestuiven
1 el verse tijmblaadjes
8 plakjes (roomboter)bladerdeeg, ontdooid
150 gr gorgonzola (of geitenkaas, of een andere smeltkaas die je lekker vindt), in plakjes 
1 ei, geklopt

Verwarm de oven voor op 200º C.

Verhit een koekenpan op hoog vuur, doe 2 el olie erbij en bak de paddestoelen 7-9 minuten zonder om te schudden. Keer ze daarna om en bak verder tot al het vocht verdampt is. Leg de paddestoelen daarna op wat keukenpapier.

Doe de rest van de olie in dezelfde pan en voeg in gedeeltes de spinazie toe. Doe er halverwege ook de knoflook bij. Roerbak de spinazie tot ze volledig geslonken is. Strooi er zout en peper naar smaak over. Doe over in een zeef en druk er zoveel mogelijk vocht uit.

Bestrooi het aanrechtblad met wat bloem en de tijmblaadjes. Leg de plakjes bladerdeeg daarop. 

Verdeel de spinazie over 4 plakjes bladerdeeg, een hoopje in het midden ter grootte van de paddestoel. Verdeel de helft van de kaas erover, leg de portebello erop met het hoedje naar boven en dek af met de rest van de kaas.
Maak de randen van het deeg wat vochtig met water en bedek met de resterende vier plakjes bladerdeeg, druk vanaf de vulling goed aan zodat er geen lucht tussen de bladerdeeg-lagen zit, gebruik bij de rand evt. een vork (krijg je ook een mooie ribbeltjesrand). Het water zorgt ervoor dat de randen beter plakken.

Bestrijk de pakjes met wat geklopt ei voor een mooie goudbruine kleur, leg ze op een met bakpapier bekleedde bakplaat en bak ze 20-25 minuten in de oven. 
Laat voor het opdienen nog een paar minuten staan.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten