maandag 6 januari 2014

Aziatische sperziebonen


Tsja, en toen was ik zeer benieuwd hoe het zou smaken. En het was zo vreselijk lekker dat ik me wat laat realiseerde nog geen foto gemaakt te hebben. 

Ik heb de groenten slechts vergezeld met een Valess schnitzel: had geen zin in rijst en wist niet zo snel wat anders te verzinnen. De combi was echter goed, de pittige bonen hebben een vrij neutrale begeleider nodig. 

Het recept is voor 1 pond bonen, wel wat veel voor 2 personen en ik ging dan ook van een restje voor de lunch. Het pakte anders uit: alles ging schoon op. Verslavend dus.

1 pond sperziebonen, de uiteinden en evt draden verwijder
100 gram hele amandelen
2 teentjes knoflook, grof gehakt
1-2 gedroogde rode chilipepers, naar smaak
3 el olijfolie
3-4 gehakte sjalotjes
2 el honing
3 el sojasaus 
peper
zout

Breng ruim water met zout aan de kook en kook hierin de sperziebonen 2-3 minuten tot ze net niet gaar zijn (ze worden later nog gebakken).

Pureer ondertussen de amandelen, knoflook en chilipepers in een keukenmachine of blender maar maal ze niet al te fijn. Voeg 2 el olie toe zodat je een dikke, grove pasta krijgt. 

Verhit de resterende olie in een koekenpan en bak de sjalotten 3 minuten op lage temperatuur tot ze zacht zijn. Voeg de amandelpasta toe en bak nog een paar minuten. Doe dan de honing en sojasaus erbij en bak al roerend nog eens 2 minuten voor je de sperziebonen erbij doet. Zorg dat alle bonen met de amandel-sjalottenmix bedekt zijn. Wordt het iets te dik, doe dan 1-2 el water erbij.
Strooi er wat zout en peper over en dien heet op. Of laat afkoelen tot kamertemperatuur.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten